Fotbolls VM

En av sommarens höjdpunkter för många är sommarens stundande fotbolls-VM i Ryssland. Det är det tjugoförsta världsmästerskapet genom tiderna. Första världsmästerskapet i fotboll hölls 1930 i Uruguay och efter det har VM spelats var fjärde år med undantag 1942 och 1946 då andra världskriget satte stopp. Från början var det enbart tretton lag som deltog men från och med 1998 har mästerskapet trettiotvå platser. Under åren har det hunnit hända en hel del, Brasilien är den nation som vunnit flest gånger, hela fem gånger har de fått lyfta VM-bucklan, senaste gången 2002. Andra stornationer är Italien, som vunnit fyra gånger och regerande mästarna Tyskland som vunnit tre gånger (två gånger som Västtyskland). Italien var dessutom det första laget att försvara sin världsmästartitel, det gjorde de genom att vinna VM-guld både 1934 och 1938.

VM genom tiderna – från då till nu

Det är nu tjugoförsta gången det ska göras upp om världsmästartiteln. Här sammanfattas de tidigare mästerskapen.

 • 1930 spelades VM i Uruguay och fick värdsnationen som vinnare när de mötte Argentina i finalen. Dock ville ingen spela med varandras bollar fick man spela med Argentinas boll i en halvlek och Uruguays i den andra.
 • 1934 tog Italien över stafettpinnen och även denna gång blev det vinst för värdnationen efter att de vänt finalmatchen mot Tjeckoslovakien från 1-0 till 1-2.
 • 1938 spelades VM i Frankrike. Denna gång försvarade Italien sin världmästartitel när de vann mot Ungern som överraskade ordentligt under VM.
 • 1950 stod Brasilien som värdnation och det är det enda världsmästerskapet som spelats utan en direkt final. Istället blev det en andra gruppspelsomgång bland de lag som var slutspelsklara. Där lyckades Uruguay ta flest poäng och blev då också världsmästare.
 • 1954 var det i Schweiz matcherna spelades och det var Västtyskland som stod som världsmästare. Det man minns från detta världsmästerskap var att det var ganska stökigt mellan vissa lag och att det pratades en hel del om läggmatcher.
 • 1958 fick Sverige äran att anordna mästerskapet. Det är också det mästerskapet där Sverige har presterat bäst och slutade på en andraplats där de blev besegrade av Brasilien som tog sitt första VM-guld.
 • 1962 spelades VM i Chile och Brasilien visade att de var en stornation genom att försvara sin värdsmästartitel utan större problem.
 • 1966 var det England som var värdnation och också England som lyckades vinna mästerskapet mot Västtyskland efter förlängning.
 • 1970 avgjordes VM i Mexico och det var Brasilien som tog hem sin tredje titel som världsmästare efter en final mot Italien. Mycket tack vare Pelé som spelade sitt sista VM.
 • 1974 lyckades återigen värdnationen vinna mästerskapstiteln. Denna gång var det Västtyskland som stod för bedriften efter final mot Nederländerna som överraskat ordentligt i mästerskapet.
 • 1978 var det värdnationen Argentina som kämpade till sig VM-guldet. Ännu en gång var det Nederländerna som stod för finalmotståndet.
 • 1982 spelades VM i Spanien och Italien lyckades ta sitt tredje VM-guld efter att ha vunnit mot Västtyskland.
 • 1986 var det Mexico som var värdnation och detta VM kretsade till stor del kring Maradona som var på sin topp av karriären. Det var också han som fick skicka den avgörande passningen i finalen och se till att VM-guldet hamnade hos Argentina efter en jämn final mot Västtyskland.
 • 1990 avgjordes VM i Italien och Västtyskland tog hem titeln efter finalseger mot Argentina.
 • 1994 stod USA som värdnation. Det var första gången ett VM avgjordes på straffar och det var Brasilien som sköt till sig VM-guldet för fjärde gången efter att ha vunnit mot Italien.
 • 1998 spelades VM i Frankrike för första gången och även de lyckades med bragden att vinna VM-guld på hemmaplan efter en final mot Brasilien.
 • 2002 var det Japan/Sydkorea som stod som värdar och det var också Brasilien som såg till att säkra sitt femte VM-guld efter final mot Tyskland. Ronaldo gjorde båda finalmålen.
 • 2006 dominerades VM av de europeiska lagen och spelades i Tyskland. Italien tog sitt fjärde VM-guld efter straffar mot Frankrike.
 • 2010 hölls för första gången ett VM på den afrikanska kontinenten då den arrangerades i Sydafrika. Spanien såg till att vinna sitt första VM-guld efter förlängning mot Nederländerna.
 • 2014 var VM i Brasilien och det var också hemmanationen som var starkt favorittippade av publiken. Dock var det Tyskland som fick höja bucklan efter en final mot Argentina.

Stora spelare man minns

Under VM har man fått se många stora världsspelare genom tiderna. Inte minst i Brasilien där man haft både Ronaldo och Pelé. Tyskarna har fortfarande Miroslav Klose och har också haft Gerd Müller. Klose är dessutom den spelaren som lyckats göra flest mål i VM genom tiderna med sina 16 stycken. Sen får man givetvis inte glömma Argentinas Maradona som var en av de största fotbollsspelarna genom tiderna. Frankrike har haft spelare som Just Fontaine. Från Sveriges sida är såklart Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson två stora namn.

Fotbolls VM 2018

Spelschema för fotbolls-VM finns här. Det kommer bli många spännande matcher att följa. Ett klassiskt mästerskap redan innan det har börjat. Hur ska det gå för Sverige? Vinner Tyskland igen, eller blir det ett skrällag som vinner? Frågorna är många, följ matcherna med hjälp av guiden. Du kan läsa om grupperna här.